Ruska Maslenica je obiskala Ljubljano

maslenica 2014V soboto, 1. marca, so bili domačini in gostje slovenske prestolnice priča dvema velikima kulturnima dogodkoma: slovenskemu karnevalu in mednarodnemu dobrodelnemu festivalu ruske kulture »Maslenica v Ljubljani«.

Organizatorji praznika so bili Zavod Vesela dRuščina skupaj z Ruskim centrom znanosti in kulture ter društvom Slovenija – Rusija, ob finančni podpori sklada Russkij mir. Festival je potekal pod okriljem občine Ljubljana in veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji.

Obiskovalci festivala so se seznanili z gosti iz Rusije: nagrajenko ruskih in mednarodnih tekmovanj za mlade izvajalce ruske romance Majo Balašovo iz Nižneva Novgoroda in nagrajencem mednarodnih tekmovanj vokalnega ansambla «Voroneška dekleta», kot že ime pove, iz Voroneža. Odmevale so najlepše ruske narodne pesmi, ki so bile posvečene prazniku.

Prav tako so na oder stopile pevske in instrumentalne skupine iz Slovenije: Kalinka, Ruski talisman, Međimursko folklorno društvo, Kvintet Patina, duet Balalajka. Folklorni ansambel Rodnik iz Trsta in zmagovalka 5. Festivala slovanske kulture v Neapoli Glafira sta pripomogla k ustvarjanju vzdušja pravega veseljačenja. Ognjevit nastop ciganskih plesov je prikazala skupina Balerima iz Izole. V kulturnem programu je sodelovalo več kot 200 otrok: mešani pevski zbor učencev vrtca Najdihojca, ki se učijo v ruski šoli Vesela dRuščina in otroci  folklorne skupine Rodnik. Vsi, ki so prišli na ljubljansko tržnico, so se lahko pridružili zabavi, se spoznali s tradicionalno hrano ruske kuhinje, z lastnimi rokami ustvarjali spominke na delavnicah Larise Zarembe, Alle Vlasove in Jekaterine Saje.

Vse navzroče, ki jih je bilo več kot 5000, so pozdravili ljubljanski župan Zoran Jankovič, minister-svetovalec veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji Vladimir Nikolajevič Prošin, predsednik društva Slovenija-Rusija Saša Ivan Geržina, direktor Ruskega centra znanosti in kulture Rifat Kadyrovič Pateev, direktor podjetja Riko in velik rusofil Janez Škrabec ter idejni vodja festivala, direktorica Zavoda Vesela dRuščina Julija Mesarič.

Široka, srčna, glasna ruska Maslenica se je dotaknila src domačinov in gostov slovenske prestolnice!