Maslenica v Ljubljani

V soboto 21. februarja 2015 je ruski pust – Maslenica obiskal Ljubljano.
Veliki kulturni dogodek – 9. mednarodni dobrodelni festival Maslenica v Ljubljani so organizirali Zavod Vesela dRuščina, Ruski center znanosti in kulture v Ljubljani – predstavništvo Rossotrudničestva v Sloveniji in Društvo Slovenija Rusija ob podpori Veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji in pod pokroviteljstvom Mestne občine Ljubljana. Maslenica 2015 galerija (43)
V letih svojega delovanja je festival postal priljubljen tako v Sloveniji, kot v tujini in si zasluženo pridobil ugled. Na festivalu sodeluje več sto otrok in odraslih iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Ukrajine, Makedonije, Rusije in drugih držav. Festival poteka na osrednjem ljubljanskem trgu in pomembno prispeva k dvigu ruskega jezika in ruske kulture v Srednji Evropi. Rdeča nit letošnjega praznika je bila več nacionalnost Rusije.

Maslenica 2015 galerija (27)Obiskovalci festivala so se srečali z gosti iz Rusije: diplomantko Državne univerze iz Novosibirska – virtuozinjo na klavirski harmoniki, nagrajenko številnih tekmovanj v Rusiji in tujini Anastasijo Burmistrovo iz Novosibirska; z zborovodkinjo, pevko in nagrajenko mednarodnih tekmovanj Anno Mogutino; s še eno diplomantko Državne univerze iz Novosibirska, nagrajenko ruskih in mednarodnih tekmovanj, izvajalko ruskih romanc Marino Iritsko. Nastopajoči so osrednji ljubljanski trg napolnili z najboljšimi ruskimi narodnimi pesmimi na temo praznika.
Na prazničnem koncertu so sodelovali tudi ukrajinska pevka Pavlina Sabinina; pravi predstavnik bratstva med narodi –Ukrajinec rojen v Moldaviji in vzgojen v ruski kulturi Andrej Galitski; glasbene skupine iz Slovenije Kalinka, Ruski talisman, medžimursko folklorno društvo Fijolice, duet Balalajka. Folklorna skupina Rodnik iz Trsta, kvartet Etno pot (Makedonija), zbor Rjabinuška (Hrvaška). Nastopajoči so ustvarili atmosfero pravega slovanskega narodnega praznovanja. Skupina Ritmi planety, pod vodstvom Irine Stankovič, je ozračje razgrela z živahnimi ruskimi in ciganskimi plesi. Maslenica 2015 galerija (75)
Kulturni program so popestrile otroške skupine: zbor vrtca Najdihojca, vokalna skupina učencev Zavoda Vesela dRuščina ter malčki folklorne skupine Rodnik.
Maslenični oder je imel čast gostiti okoli 200 otrok v starosti od 3 do 10 let.
Vzporedno s kulturnim programom je dogajanje na Pogačarjevem trgu popestril bogat maslenični sejem, tradicionalne ruske jedi in delavnice, kjer so pod budnim očesom Alle Vlasove nastajali izdelki iz blaga.

Na otvoritvi festivala so zbrane nagovorili: župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković,
minister svetovalec Veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji Vladimir Prošin, podpredsednik Maslenica 2015 galerija (49)Društva Slovenija Rusija Igor Furlan, Direktor Ruskega centra znanosti in kulture Rifat Pateev, predstavnica ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenija Bronka Straus, direktorica Foruma slovanskih kultur Andreja Rihter ter seveda idejna vodja festivala, direktorica Zavoda Vesela dRuščina Julija Mesarič.
9. mednarodnega dobrodelnega festivala kulture Maslenica v Ljubljani, se je udeležilo več kot 3000 ljudi. Prav vsi udeleženci festivala so lahko začutili vez, ki povezuje slovanske narode, sorodstvo kultur in veselje do ohranjanja stoletnih tradicij.
Pogačarjev trg je za en dan postal mesto, kjer so ljudje pozabili na skrbi, težave … Postal je mesto veselja in zabave. Nasvidenje Maslenica – prihaja pomlad.