Maslenica v Ljubljani 2016

V soboto 12. marca 2016 je v Ljubljani potekal mednarodni folklorni festival Maslenica v Ljubljani. Jubilejni X. festival so organizirali Vesela dRuščina, zavod za izobraževanje in kulturo, Ruski center znanosti in kulture v Ljubljani in Društvo Slovenija Rusija ob podpori Mestne občine Ljubljana.maslenica-2016-4

Na Pogačarjevem trgu so ustvarjalci vseh starosti iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Ukrajine, Moldavije, Belorusije in drugih držav priredili pravi praznik slovanskih kultur. Na dogodku je nastopilo okoli 50 otrok: vokalna skupina zavoda Vesela dRuščina, otroci iz folklorne skupine Rodnik, otroška skupina Rulada talent agency, otroška plesna skupina Ritmi planeta.

12923354_631034167045165_1824596558569752923_nVeč kot 3000 obiskovalcev festivala je lahko prisluhnilo še Anni Mogutini, Andreju Galitskemu, skupinam Kalinka, Rulada talent agency, Ruski talisman, medžimurskemu folklornemu društvu Fiolice, duetu Balalajka, folklorni skupini Rodnik (Trst, Italija), folklorni skupini Kalinka (Čakovec, Hrvaška). Praznično vzdušje so z ruskimi in ukrajinskimi plesi pričarale članice plesne skupine Ritmi planeta, Tatjana Merkulova pa je občinstvo na noge dvignila s ciganskimi plesi.

Bogat kulturni program so popestrili maslenični sejem, tradicionalna ruska kuhinja z borščem, piroškami in pelmeni ter ustvarjalne delavnice za otroke pod vodstvom Alle Vlasove, Marie Ushakove in Ekaterine Saje. maslenica-2016-6

Na otvoritvi festivala so zbrane obiskovalce pozdravili župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, prva sekretarka Veleposlaništva Ruske federacije v Ljubljani Larisa Shatokhina, podpredsednik Društva Slovenija Rusija Igor Furlan, direktorica Pionirskega doma Viktorija Potočnik. Idejna vodja festivala in direktorica zavoda Vesela dRuščina Julija Mesarič je v svojem pozdravnem nagovoru poudarila, da festival Maslenica v Ljubljani že 10 let prikazuje sorodstvo in skupne korenine slovanskih narodov ter njihovo raznoliko in bogato kulturo.