7 dni Maslenice

522669_173130719502181_830515034_nMaslenica je eden izmed starih poganskih praznikov in je eden od redkih, ki se je ohranil tudi po pojavu krščanstva v Rusiji. Praznuje se na teden pred Velikim postom, to pomeni sedem tednov pred Veliko nočjo.
Maslenica je veselo in šaljivo poslavljanje od zime in pozdrav pomladi, ki prinaša sončno toplino in prerojeno naravo. Ljudje so že davno prihod pomladi pričakovali kot prihod novega življenja in častili sonce, ker daje življenje in energijo. V čast sonca so na prazniku pekli palačinke. Naši predniki so verjeli, da z zaužitjem palačinke, ki je tako podobna soncu, zaužijemo tudi del sonca ter njegove topline.
Maslenico so praznovali cel teden. Niti enega izmed praznikov niso praznovali tako veselo kot Maslenico, saj so verjeli, da če ne potešiš svoje volje tedaj, te čaka celo leto velika nesreča.

PRVI DAN (ponedeljek): Srečanje

625439_173444316137488_1089468957_nNa ta dan so ljudje postavljali ledene gore za spuščanje, gugalnice in mize s sladkimi jedmi. Otroci so zjutraj naredili lutko iz slame – Maslenico – in jo oblekli.

Na ta dan so se vaški otroci zbrali skupaj in prepevali od hiše do hiše. Bogatejši so začenjali peči palačinke. Prvo palačinko so ponavadi dali revnim za spomin na umrle. Gospodinje so otroke pogostile s palačinkami. To se je nadaljevalo do kosila, po kosilu pa so se vsi sankali in peli pesmi:

Maslenica, maslenica,
hvalimo te,
sankamo se,
palačink najemo se!

Na prvi dan so se z ledenih gor spuščali otroci, odrasli so se sankali šele sredi tedna. Spuščanje z gor je bilo povezano z vraževerjem: kdor se je z gore spustil najdlje, bo posadil najboljši lan.

DRUGI DAN MASLENICE (torek) – OSVAJANJE

885142_173759872772599_453653334_oDrugi dan maslenice se je praviloma štel za dan mladoporočencev. Teden ali dva pred tem so se po vaseh namreč ženili. Zdaj so mlade družine vabili na spuščanje z ledenih gor. Vsi pari, ki so še pred kratkim na poroki gostili celo vas, so se morali spustiti z gore. Obenem se je nadaljevala tudi pogostitev s palačinkami po hišah. Na obisk so vabili vse sorodnike in prijatelje: Naše ledene gore so nared, palačinke pa spečene – dobrodošli!” Na ta dan so mladi fantje izbirali neveste, dekleta pa so si na skrivaj ogledovala bodoče ženine.

483877_174383106043609_576043743_nTRETJI DAN MASLENICE (sreda) – POGOSTITEV

V sredo so tašče vabile svoje zete na palačinke. V ruščini obstaja celo izraz “k tašči na palačinke”. Mladi so se na ta dan oblačili tako kot na poroki. Mladi neporočeni fantje in dekleta so se spuščali z ledenih gor. Kot zanimivost – fante, ki se jim tisto leto ni uspelo poročiti, je zbadala cela vas, ljudje so si za njih izmišljevali različne “kazni”, mladeniči pa so se odkupovali z bomboni in palačinkami. Toda najpomembnejši dogodek tega dneva je bil vsekakor obisk zeta – “k tašči na palačinke”.

ČETRTI DAN MASLENICE (četrtek) – ZABAVLJAČ

Dan se je pogosto imenoval “široki četvertok”, zabava ali prelomnica. Na ta dan so se zbrali čisto vsi. Prirejali so se znameniti boji s pestmi, zavzemanje snežnih gradov… S tem četrtkom Maslenice so povezane slike, na primer slikф Surikova Zavzemanje snežnega gradu. Vaščani so se šemili, kakor so si zaželeli. Slamnato lutko Maslenice so dvignili na hrib.

PETI DAN MASLENICE (petek) – TAŠČIN VEČER

Na ta dan so bile tašče na vrsti, da obiščejo zete, ki so zanje pekli palačinke. Prejšnji večer je moral zet obvezno osebno povabiti taščo. Tašča je po povabilu zetu poslala vse, potrebno za peko palačink: posodo za testo, ponve, tast pa je poslal vrečo moke in olje. To srečanje je simboliziralo izkazano čast ženini družini.

ŠESTI DAN MASLENICE (sobota) – ZOLOVKIN VEČER

Na ta dan je mlada žena vabila na obisk sestre svojega moža in druge moževe sorodnike. Praviloma so okrašeno slamnato lutko Maslenice na nosilih nesli do vasi in jo tam s pesmimi pokopali – zažgali so jo na velikem ognju. Okrog ognja so medtem peli in plesali. Tako so se od maslenice poslovili obenem resno in veselo, saj je bilo na ta dan ponovno treba čakati eno leto.

269220_176420432506543_604410985_nSEDMI DAN MASLENICE (nedelja) – ODPUŠČANJE

V nedeljo so se vsi spomnili, da je v ponedeljek Veliki post in da bi se očistili vseh grehov, so eden drugega prosili odpuščanja z besedami: “Odpusti mi, prosim, če sem v čem kriv pred tabo.” V odgovor pa so zaslišali: “Bog bo odpustil.” Na ta dan se oprostijo vse zamere.
V nedeljo odpuščanja se je obiskalo pokopališča, na grobovih pa se je puščalo palačinke.