Za šole

unnamed

Marca 2014 je za osnovnošolce in dijake potekal projekt Sorodstvo slovanskih kultur. Projekt je povezal dve tradicionalni ljudski praznovanji – rusko maslenico in slovenski pust.  Oba praznika sta paganskega izvora in izhajata iz staroslovanskih časov.

 

V sklopu projekta so se mladostniki udeležili dveh kulturnih prireditev – festival Maslenica v Ljubljani ter pustni karneval, ki sta 1. marca 2014 potekali v centru Ljubljane in pripravo novinarskega prispevka o sorodstvu slovanskih kultur, sodelovanje v novinarskem natečaju v kategorijah: najboljši članek, najboljši radijski prispevek in najizvirnejša video reportaža.

Žirijo natečaja so sestavljali: priznani slovenski novinar, večletni dopisnik iz Moskve Andrej Stopar; poklicni novinar in direktor Ruskega centra znanosti in kulture Rifat Pateev in direktorica Zavoda Vesela dRuščina Julija Mesarič. 

Zmagovalci natečaja so za nagrado prejeli brezplačno udeležbo na poletnih projektih povezanih z ruščino – ruska filološka šola in festival ruski jezik in sodobne komunikacije.

Pobudnik in organizator projekta: Sklad Toneta Pavčka za promocijo ruskega jezika in kulture v slovenskem šolstvu.

O aktualnih natečajih povezanih z ruščino vas bomo obveščali sproti.